Ten ciasto-chlebek to moje ulubione zimowe śniadanie. Niby można go upiec o każdej porze roku, bo banany zawsze są dostępne, a jednak jego słodki smak kojarzy mi się najbardziej z pluszowym szlafrokiem i ciepłym kakałkiem.
Skąd się wziąłeś chlebku?
Chlebek bananowy przywędrował do nas z Ameryki, a w moim domu zagościł kilka lat temu i myślę, że zostanie na zawsze. Nie robiła go ani moja mama, ani babcia a nawet nie jadłam go w żadnych wyjątkowych okolicznościach i mimo to za każdym razem gdy piekę chlebek bananowy w domu robi nam się nieco cieplej.
Jako amerykanistka i pasjonatka prostych dań uwielbiam testowanie takich przepisów. Większość chlebków bananowych jest dość podobna. Można do nich dodać orzechy, rodzynki czy kawałki czekolady. Przepis, którego używam najczęściej jest podstawową wersją chlebka bez dodatków.
Przepis na mój ulubiony chlebek bananowy
Składniki:
3 duże bardzo dojrzałe banany
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki syropu klonowego
1 lekko rozbełtane jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki masła
szczypta soli
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni.
Roztapiamy masło i odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną i solą.
W drugiej misce mieszamy rozgniecione widelcem banany, cukier, syrop klonowy, wanilię i masło.
Małą formę do keksu (cwibaku jak mówimy w moim rodzinnym Krakowie) smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Do mokrej masy wsypujemy pomału suchą i powoli mieszamy tylko do połączenia się składników.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.
Ja po 45 minutach zaczynam zaglądać do chlebka i sprawdzać patyczkiem czy już jest suchy.
Gotowy chlebek bananowy wyciągamy z piekarnika i studzimy w formie.
Zajadać z ciepłym, pysznym kakałkiem lub zimnym smaczniutkim mleczkiem.
Macie swoje sposoby na chlebek bananowy? Dodajecie bakalie albo czekoladę? Jeśli nie znacie jego smaku wcale koniecznie wypróbujcie przepis i dajcie znać czy było warto 🙂
Inne moje smakowite wpisy:
- Filmy o jedzeniu czyli movies for foodies
- Jak zrobić chłodnik – bardzo szybki i smaczny przepis z mojego domu rodzinnego
- Cukinia na trzy sposoby
- Mleko migdałowe – zrób to sam
- Dynia na trzy sposoby
Basiu ja też robiłam ten chlebek i bardzo nam smakował 🙂 Przepis był chyba ciut inny, więc muszę spróbować twojego 🙂
Ale fajnie, mam nadzieję, że będzie Wam pasował 🙂 powiem szczerze, że ja już zabieram się za kolejny. Dziś tak paskudna pogoda, że trzeba się jakoś pocieszyć ;))
Nie znam, ale na pewno ten chlebek spróbuje upiec. Może rozwiąże to problem ze śniadaniem do szkoły moich dzieci. Oby 🙂
O na pewno, na taką okazje idealny!
uwielbiam chlebek bananowy<3
<3
Już dawno miałam zrobić i chyba w końcu się skuszę 🙂
Koniecznie!
Chętnie bym zjadła z jakimś dżemem <3
Z dżemem też, ale z masłem orzechowym mmmm 🙂