Cukinia na trzy sposoby

cukinia
cukinia

Do przygotowania tego wpisu natchnęła mnie po prostu cukinia. Jednak cukinia ta nie była zwyczajna. To była cukinia gigant… Na naszej działce cukinie rosną jak szalone i nic nie może ich powstrzymać. Dlatego nie pozostaje nic innego jak ciągłe rozszerzanie naszego cukiniowego menu. Oto ostatnie trzy dania jakie przygotowaliśmy – nam na wszystkie wystarczyła ta jedna, wieeelka cukinia.

cukinia

Fritatta z cukinii z boczkiem

Składniki:

  • 1 cukinia pokrojona w kostkę i obsmażona na oliwie
  • 2 posiekane i obsmażone na oliwie szalotki
  • 100 g pokrojonego w drobne paski i podsmażonego wędzonego boczku
  • 10 rozbełtanych jajek (jak na jajecznicę)
  • 1 garść posiekanej bazylii
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki tartego parmezanu

cukinia

Wszystkie podsmażone składniki wykładamy na jedną dużą patelnię i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dosypujemy bazylię. Mieszamy. Wlewamy jajka tak by dokładnie wszystko przykryły. Wstawiamy na wolny ogień i lekko mieszamy. Kiedy jajka trochę się zetną wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy przykrywką i na wolnym ogniu podgrzewamy aż frittata się zetnie. Na koniec posypujemy tartym parmezanem. Wkładamy do piekarnika z funkcją grilla na parę minut aż ser się zrumieni.

Ponieważ nie mamy patelni, którą mogę w całości włożyć do piekarnika, zostawiam lekko uchylone drzwiczki.

cukinia

Chrupiące talarki z cukini

Składniki:

  • 1 cukinia pokrojona w plasterki o grubości 0,5 cm
  • 2 rozbełtane jajka

Na panierkę wymieszać:

  • 1 filiżanka bułki tartej
  • 1,5 filiżanki tartego parmezanu
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki mielonego czosnku
  • Garść posiekanej bazylii
  • Sól i pieprz

Na sos wymieszać:

  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • 1 średni ząbek czosnku (zależnie od preferencji)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz

cukinia

Piekarnik nagrzewamy do 200°C (ogrzewanie od góry i od dołu). Talarki cukinii maczamy w jajku, a następnie w panierce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. W trakcie pieczenia sprawdzamy czy talarki się rumienią. Jeśli są upieczone na złoto można wyjąć wcześniej.

Placuszki z cukini

Składniki:

  • 1 tarta cukinia
  • 100 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 1 garść posiekanej świeżej mięty lub melisy
  • Sól i pieprz
  • Oliwa do smażenia

Do podania (opcjonalnie):

  • Łosoś wędzony na ciepło
  • Śmietana 18%
  • 1 garść siekanego koperku

cukinia

Startą cukinię odsączamy na sitku z wody. Mieszamy z serem, jajkiem i mąką. Doprawiamy solą, pieprzem i wsypujemy zioła. Placuszki nakładamy łyżką na rozgrzaną na patelni oliwę i smażymy na złoto z obydwu stron. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Do podania dodajemy kawałki łososia, kleks śmietany i posypujemy koperkiem. Placuszki można też zjeść z jogurtem lub jako dodatek np. do gulaszu.

Zobacz także

  • Bardzo mi się podobają Basiu twoje pomysły na cukinię. I jeszcze… Robisz tak piękne zdjęcia, że z przyjemnością obejrzę nawet przybory kuchenne. 🙂 Pozdrawiam