O soli: jaką sól wybrać i do czego używać?

sól himalajska
sól himalajska

Dawniej o soli nikt nie myślał. Jedyna sól jaka była dostępna to zwykła sól kuchenna. Teraz w sklepach pełno jest jej rodzajów i mieszanek. Znajdziemy sól ziołową, czosnkową czy na przykład z lawendą. Jednak, którą sól powinniśmy wybrać jeśli chcemy tylko posolić?

Sól kamienna/kuchenna – to prawie czysty20160115_124403 chlorek sodu. Pozyskiwana z podziemnych złóż soli. Poddaje się ją procesom oczyszczania chemicznego w wyniku czego otrzymujemy sól warzoną, czyli sól kuchenną. W procesie oczyszczania sól traci część jodku potasu, stąd w sklepach znajdziemy również sól jodowaną, która jest uzupełniona w brakujący związek chemiczny. Używana jako przyprawa oraz konserwant. Najlepsza do gotowania.
Cena: ok. 0,11 zł / 100 g

 

Sól morska20160115_124345uzyskiwana przez odparowywanie wody morskiej. Może mieć różny skład pierwiastków w zależności od rodzaju wody. Rodzaj wody z jakiej otrzymujemy sól morską ma również wpływ na jej smak i zapach.
Cena: ok. 0,47 zł / 100 g

 

 

 

Sól himalajska – różowa sól w 20160115_124336formie kryształu. Ma delikatny smak i zapach. Uważana jest za najczystszą sól, a jej składniki mineralne są najlepiej wchłaniane przez nasz organizm. Kiedyś dostępna była jedynie dla elit. Dziś używana jako przyprawa, najlepsza do dań podawanych na zimno. Ma także zastosowanie medyczne (np. w leczeniu zatok) czy kosmetyczne (np. cellulit czy podrażnienia).
Cena: ok. 0,87 zł / 100 g

 

 

Fleur de sel czyli kwiat soli – kwiat soli morskiej to jedna z najdroższych 20160115_124420soli na świecie – nazywa kawiorem wśród soli. Zbierana z wierzchu soli wytrąconej z wody morskiej. Ma wyjątkowo delikatny smak. Najlepsza jest świeża. Do posypywania gotowej potrawy na talerzu – pyszna do jajek na miękko i w koszulkach.
Cena: ok. 15,50 zł / 100 g

 

 

Każda sól zawiera tyle samo chlorku sodu, a nadużywanie jej jest szkodliwe dla zdrowie. Może np. powodować nadciśnienie. Sól jest jednak niezastąpiona w każdej kuchni i domu dzięki swemu niepowtarzalnemu smakowi i wielorakiemu zastosowaniu.

ZASTOSOWANIE SOLI:
– przyprawa
– oczyszczanie złota i mosiądzu
– odplamianie np. wino, pomadka, atrament
– konserwant
– kąpiele
– peelingi