Prosty tort urodzinowy czyli jak sprytnie i szybko przygotować super ciasto

Szybki i prosty tort urodzinowy – taki dokładnie jest ten, który przygotowałam na swoje ostatnie już 20ste urodziny. Te lata były cudne i czasem tak ciężkie, że już nigdy nie chcę do tego wracać, ale wiem, że udało mi się przez ten czas dojść do tego kim jestem. A jestem jak już na pewno wiesz Sprytną Panią Domu, która szuka najłatwiejszych, najbardziej efektywnych i po prostu najsprytniejszych rozwiązań.

Więcej o tym jak gotować dla rodziny i pomysły na różne ciekawe dania znajdziesz na mojej stronie https://basiaslok.pl

Tort urodzinowy to coś co powinno robić duże wrażenie no i być pyszne. Ponieważ ja nie miałam czasu na testowanie wypasionych przepisów postanowiłam skorzystać z półproduktów, sezonowych owoców i zupełnie niemałego doświadczenia. Jak się przy okazji okazało przy garach stoję już na poważnie od 16 lat! Przy ząbkującym skrzacie i absolutnym braku czasu postanowiłam, że mimo moich zazwyczaj wielkich ambicji tym razem będzie prosto i szybko. I w ogóle nie żałuję, bo wyszło PYSZNIE!

Jak zrobić prosty tort urodzinowy?

Składniki:

  • gotowy biszkopt – 2 kawałki
  • serek mascarpone duże opakowanie ok. 400g
  • śmietanka 36% 500 ml
  • cukier puder
  • Cointreau
  • 1kg truskawek
  • pudełko malin ok. 200g
  • pudełko borówek amerykańskich ok. 200g

Tort krok po kroku

Owoce umyj i osusz. Truskawki w zależności od ich wielkości pokrój na równe kawałki np. na pół.

W jednej misce ubij śmietankę z cukrem pudrem. Ja cukru dodaję do smaku tak by mi odpowiadał poziom słodyczy. Do drugiej, dużej miski przełóż serek mascarpone. Wymieszaj go dokładnie drewnianą łyżkę lub użyj miksera na niedużych obrotach. Pomału dodawaj bitą śmietanę – po łyżce. Musisz delikatnie wmieszać ją w serek tak by nie utraciła puszystości. Rób to powoli.

prosty tort urodzinowyprosty tort urodzinowyprosty tort urodzinowyprosty tort urodzinowy

Biszkopt nasącz kilkoma łyżeczkami alkoholu. Musisz czuć pod palcami, że ciasto jest lekko wilgotne – nie można go przelać. To bardzo prosty i szybki sposób, by ciasto nie było suche czy gumowate.

Połóż biszkopt na talerzu i wyłóż na niego przygotowaną masę. Następnie ułóż na niej owoce. Przykryj wszystko drugim biszkoptem i ponownie pokryj wszystko masą. Musisz dokładnie wysmarować całe ciasto na biało. Szybko i prosto uda Ci się to przy użyciu szpatułki.

Gdy tort urodzinowy jest już piękny i biały wyłóż na wierzch owoce. Udekoruj świeżą melisą lub miętą.

Prosty tort urodzinowy to zadanie specjalne dla sprytnej pani domu.

By to sprytne zadanie było jeszcze łatwiejsze poniżej znajdziesz kilka porad, dzięki którym przygotowanie tortu będzie jak bułka z masłem. I solą, bo ja lubię z solą 🙂

Prosty tort urodzinowy będzie szybki i pyszny, gdy zrobisz go tak:

  1. Owoce serio muszą być podobnej wielkości. Przynajmniej te między biszkoptami. Inaczej tort będzie niestabilny.

  2. Używaj sezonowych owoców, nadają się wszystkie słodkie i raczej miękkie: winogrona, jeżyny, poziomki, banany, jagody, truskawki, borówki, porzeczki – to co nie będzie zbyt twarde i zbyt mdłe w połączeniu z bitą śmietaną.

  3. Kiedy łączysz bitą śmietanę z serkiem zrób to w tej kolejności jaką napisałam. Puszyste do gęstego, po trochę i nigdy nie odwrotnie. Wtedy bita śmietana się zważy i po rybkach.

  4. Sprawdź dobrze ułożenie biszkoptów zanim przykryjesz je kremem. Jeśli będą krzywo potem nie ma już odwrotu.

  5. Po wyłożeniu kremu talerz obetrzyj delikatnie ręcznikiem papierowym. Tak tort urodzinowy będzie się lepiej prezentował.

  6. Pamiętaj, że zioła na wierzchu szybką opadną. Najlepiej wyłożyć je tuż przed podaniem.

  7. Taki tort dobrze jest zrobić dzień wcześniej. Ja tak nie zrobiłam i był pyszny, ale jeden kawałek, który się ostał na drugi dzień był jednak pyszniejszy.

Jeśli masz jakieś wątpliwości śmiało pytaj w komentarzu pod tekstem. Jeśli podobał Ci się ten przepis podrzuć go znajomym i rodzinie 🙂

Zobacz także

5 komentarzy do wpisu „Prosty tort urodzinowy czyli jak sprytnie i szybko przygotować super ciasto”

Dodaj komentarz