sprytne gotowanie

Sprytne Gotowanie – jak gotować szybciej i jeść zdrowiej to:

  • 25 sposobów na szybsze gotowanie
  • nauka gotowania różnych dań z tych samych składników
  • sprytna metoda planowania posiłków
  • przykładowe menu, listy produktów i tabelki do druku
  • sposoby na wspólne jedzenie dla mamy i malucha
  • 6 kroków, które pozwolą Ci zaangażować dzieci do przygotowywania posiłków
  • 60 prostych i inspirujących przepisów

sprytne gotowanie okładka

  1. Opanujesz zestaw kilkunastu potraw, który będziesz mogła stosować zamiennie.
  2. Twoje dzieci i ty będziecie próbowali różnych kuchni i poznacie wiele różnych smaków.
  3. Zaczniesz robić bardziej oszczędne zakupy.
  4. Nie będziesz wyrzucać jedzenia.
  5. Codziennie w ok. 30 minut przygotujesz dwudaniowy obiad.
  6. Twoja kuchnia będzie czysta i zorganizowana.

Skąd to wszystko wiem?

Jestem mamą dwóch chłopaków, którzy są zupełnie inni. Jeden od pierwszego kęsa jedzenia nie chciał, a drugi wszystkim zajada się ze smakiem. Dziś starszy ma blisko 3 lata, a drugi 7 miesięcy. Równocześnie muszę radzić sobie z humorami spożywczymi starszaka i rozszerzaniem diety maluszka. Gdy na nich patrzę rozumiem powiedzenie, że jedni jedzą po to, żeby żyć a drudzy po to, żeby jeść.

Ja zdecydowanie należę do tych drugich. Kocham jeść i gotować. Robię to od zawsze. Od mojej pierwszej zabawkowej kuchenki, przez fascynację programami kulinarnymi, po poważne marzenia o szkole kucharskiej i własnej restauracji. Moje życie potoczyło się inaczej, ale dziś tą restauracją jest mój dom, w którym karmię swoich 3 mężczyzn i każdego kto nas odwiedzi.

Kiedy okazało się, że skrzat z jedzeniem jest na bakier pękało mi serce. Ja dla niego wszystko, a on „bleee”. Postanowiłam jednak, że się nie poddam. Czytałam, uczyłam się, a w kuchni stawałam na głowie. W międzyczasie zupełnie zapomniałam o sobie. Zamiast obiadów jadłam resztki, kanapki i ser żółty zagryziony jabłkiem. Wieczorem objadałam się na umór, bo dzień kręcił się wokół skrzata.

W końcu zrozumiałam, że musimy jeść razem, a to co gotuję nie musi być aż tak łagodne. Wystarczy, że będzie naturalnie słodkie, delikatnie słone, a ja użyję prostych, zdrowych składników, które same w sobie mają mnóstwo smaku.

I TAK POWSTAŁO SPRYTNE GOTOWANIE

Tak jeśli:

Lubisz gotować, ale nie wiesz jak to lepiej zorganizować.

Nie lubisz gotować, ale chcesz nauczyć się prostych przepisów dla całej rodziny.

Chcesz kupować tylko to co potrzebne na bieżąco i nie wyrzucać jedzenia.

Chciałabyś mieć zorganizowaną kuchnię, gotować sprawnie i nie sprzątać godzinami.

 

 

Jak nazwać dania, aby zachęcić niejadka do jedzenia?

Co pomoże twojemu dziecku nie bać się nowych smaków?

Jak wybierać dania, by jeść to co dzieci i być zdrowo i smacznie najedzoną?

Jak zrobić słodką owsiankę bez cukru.

Co zrobić z włoszczyzną z rosołu.

Jak z dwóch składników zrobić kilka różnych dań.