Zielone pesto

Domowe zielone pesto to jedno z najbardziej ekonomicznych i najmniej pracochłonnych sosów. Można go użyć jako pasty do grzanek, sosu do mięsa, ale przede wszystkim do makaronu np. do penne. My zielone pesto przygotowujemy w dwóch wariantach: łagodne z bazylii i pikantne z rukoli.

Składniki:

  • 1 paczka rukoli lub pęczek bazylii
  • 1 garść orzechów pinii lub włoskich
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • parmezan
  • oliwa
  • sól i pieprz

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Oliwy dolewać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Parmezanu i przypraw używamy według uznania. Gotowe pesto najlepiej użyć od razu, świeże ma najwięcej aromatu.

Można je przechowywać w lodówce do tygodnia. Dłużej przetrwa pesto z większą ilością oliwy. Po przelaniu do słoika na wierzchu powinien być ok. 1 cm oliwy.

Zobacz także