Cukinia na trzy sposoby

Do przygotowania tego wpisu natchnęła mnie po prostu cukinia. Jednak cukinia ta nie była zwyczajna. To była cukinia gigant… Na naszej działce cukinie rosną jak szalone i nic nie może ich powstrzymać. Dlatego nie pozostaje nic innego, jak ciągłe rozszerzanie naszego cukiniowego menu. Oto ostatnie trzy dania jakie przygotowaliśmy – nam na wszystkie wystarczyła ta jedna, wieeelka cukinia.

cukinia

Fritatta z cukinii z boczkiem

Składniki:

  • 1 cukinia pokrojona w kostkę i obsmażona na oliwie
  • 2 posiekane i obsmażone na oliwie szalotki
  • 100 g pokrojonego w drobne paski i podsmażonego wędzonego boczku
  • 10 rozbełtanych jajek (jak na jajecznicę)
  • 1 garść posiekanej bazylii
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki tartego parmezanu

cukinia

Wszystkie podsmażone składniki wykładamy na jedną dużą patelnię i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dosypujemy bazylię. Mieszamy. Wlewamy jajka tak by dokładnie wszystko przykryły. Wstawiamy na wolny ogień i lekko mieszamy. Kiedy jajka trochę się zetną wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy przykrywką i na wolnym ogniu podgrzewamy aż frittata się zetnie. Na koniec posypujemy tartym parmezanem. Wkładamy do piekarnika z funkcją grilla na parę minut aż ser się zrumieni.

Ponieważ nie mamy patelni, którą mogę w całości włożyć do piekarnika, zostawiam lekko uchylone drzwiczki.

cukinia

Chrupiące talarki z cukini

Składniki:

  • 1 cukinia pokrojona w plasterki o grubości 0,5 cm
  • 2 rozbełtane jajka

Na panierkę wymieszać:

  • 1 filiżanka bułki tartej
  • 1,5 filiżanki tartego parmezanu
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki mielonego czosnku
  • Garść posiekanej bazylii
  • Sól i pieprz

Na sos wymieszać:

  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • 1 średni ząbek czosnku (zależnie od preferencji)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz

cukinia

Piekarnik nagrzewamy do 200°C (ogrzewanie od góry i od dołu). Talarki cukinii maczamy w jajku, a następnie w panierce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. W trakcie pieczenia sprawdzamy czy talarki się rumienią. Jeśli są upieczone na złoto można wyjąć wcześniej.

Placuszki z cukini

Składniki:

  • 1 tarta cukinia
  • 100 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 1 garść posiekanej świeżej mięty lub melisy
  • Sól i pieprz
  • Oliwa do smażenia

Do podania (opcjonalnie):

  • Łosoś wędzony na ciepło
  • Śmietana 18%
  • 1 garść siekanego koperku

cukinia

Startą cukinię odsączamy na sitku z wody. Mieszamy z serem, jajkiem i mąką. Doprawiamy solą, pieprzem i wsypujemy zioła. Placuszki nakładamy łyżką na rozgrzaną na patelni oliwę i smażymy na złoto z obydwu stron. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Do podania dodajemy kawałki łososia, kleks śmietany i posypujemy koperkiem. Placuszki można też zjeść z jogurtem lub jako dodatek np. do gulaszu.

Pomysły na inne smakowitości znajdziesz tutaj:

Zobacz także

3 komentarze do wpisu „Cukinia na trzy sposoby”

Dodaj komentarz