Do przygotowania tego wpisu natchnęła mnie po prostu cukinia. Jednak cukinia ta nie była zwyczajna. To była cukinia gigant… Na naszej działce cukinie rosną jak szalone i nic nie może ich powstrzymać. Dlatego nie pozostaje nic innego, jak ciągłe rozszerzanie naszego cukiniowego menu. Oto ostatnie trzy dania jakie przygotowaliśmy – nam na wszystkie wystarczyła ta jedna, wieeelka cukinia.
Fritatta z cukinii z boczkiem
Składniki:
- 1 cukinia pokrojona w kostkę i obsmażona na oliwie
- 2 posiekane i obsmażone na oliwie szalotki
- 100 g pokrojonego w drobne paski i podsmażonego wędzonego boczku
- 10 rozbełtanych jajek (jak na jajecznicę)
- 1 garść posiekanej bazylii
- Sól i pieprz
- 2 łyżki tartego parmezanu
Wszystkie podsmażone składniki wykładamy na jedną dużą patelnię i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dosypujemy bazylię. Mieszamy. Wlewamy jajka tak by dokładnie wszystko przykryły. Wstawiamy na wolny ogień i lekko mieszamy. Kiedy jajka trochę się zetną wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy przykrywką i na wolnym ogniu podgrzewamy aż frittata się zetnie. Na koniec posypujemy tartym parmezanem. Wkładamy do piekarnika z funkcją grilla na parę minut aż ser się zrumieni.
Ponieważ nie mamy patelni, którą mogę w całości włożyć do piekarnika, zostawiam lekko uchylone drzwiczki.
Chrupiące talarki z cukini
Składniki:
- 1 cukinia pokrojona w plasterki o grubości 0,5 cm
- 2 rozbełtane jajka
Na panierkę wymieszać:
- 1 filiżanka bułki tartej
- 1,5 filiżanki tartego parmezanu
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- Pół łyżeczki mielonego czosnku
- Garść posiekanej bazylii
- Sól i pieprz
Na sos wymieszać:
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- 1 średni ząbek czosnku (zależnie od preferencji)
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 200°C (ogrzewanie od góry i od dołu). Talarki cukinii maczamy w jajku, a następnie w panierce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. W trakcie pieczenia sprawdzamy czy talarki się rumienią. Jeśli są upieczone na złoto można wyjąć wcześniej.
Placuszki z cukini
Składniki:
- 1 tarta cukinia
- 100 g sera ricotta
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 1 garść posiekanej świeżej mięty lub melisy
- Sól i pieprz
- Oliwa do smażenia
Do podania (opcjonalnie):
- Łosoś wędzony na ciepło
- Śmietana 18%
- 1 garść siekanego koperku
Startą cukinię odsączamy na sitku z wody. Mieszamy z serem, jajkiem i mąką. Doprawiamy solą, pieprzem i wsypujemy zioła. Placuszki nakładamy łyżką na rozgrzaną na patelni oliwę i smażymy na złoto z obydwu stron. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Do podania dodajemy kawałki łososia, kleks śmietany i posypujemy koperkiem. Placuszki można też zjeść z jogurtem lub jako dodatek np. do gulaszu.
Bardzo mi się podobają Basiu twoje pomysły na cukinię. I jeszcze… Robisz tak piękne zdjęcia, że z przyjemnością obejrzę nawet przybory kuchenne. 🙂 Pozdrawiam
Strasznie mi miło dziękuję i mam nadzieję smacznego :))