Obiad ekspresowy i idealna kolacja – sprytne domowe tacos

Uwielbiam takie szybkie dania, które nie tylko są pyszne, ale też estetyczne. Domowe tacos nadają się na szybki obiad, ale też są idealnym daniem dla gości. Robi się je szybko i są efektowne. Jeśli przyjmujesz dużo gości, możesz przygotować farsz w dużej misce i podać ciepły na stół. Goście sami napełnią tacosy i poleją je sosem serowym.

Dzieci chętniej  sięgają po “ładne” dania, a dorosłym też przyjemniej zasiada się do stołu. No nie ma co, po prostu jedzenie musi być ładne. Nasz skrzat mimo, że bardzo niechętny do próbowania nowości tu się przełamał, ale niestety ranka w buzi spowodowała, że wycofał się, bo pomidory zapiekły go zbyt mocno. Na szczęście była też wersja dziecięca, którą robiłam równolegle.

Tutaj podam Wam składniki na moją wersję dziecięcą i dorosłą. Dziecięcą spróbował i zjadł nawet mini skrzacik.

SKŁADNIKI NA DOMOWE TACOS:

Paczka tacosów kukurydzianych – można kupić np. w sklepach typu Kuchnie Świata albo zamówić w internecie większą ilość

FARSZ:

  • 1 papryka dowolnego koloru
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • sok z połowy limonki

Wszystko pokrój w drobną kostkę i dodaj sok z limonki.

  • 1 kostka tofu albo 300g mielonego mięsa
  • 1 nieduża cebula biała lub czerwona drobno posiekana
  • sos sojowy
  • szczypta papryki mielonej słodkiej
  • szczypta papryki mielonej wędzonej (opcjonalnie)
  • szczypta pieprzu
  • mieszanka przypraw do tacos (tylko dla dorosłych)
  • olej do smażenia

Na patelni na oleju zeszklij cebulę. Dodaj rozdrobnione w palcach tofu lub mięso. Przesmaż na rumiano. Dodaj do smaku wszystkie przyprawy. Naprawdę najlepiej jest dodawać po trochę i próbować tak by pasowało Twojej rodzinie.

Warzywa i tofu/mięso wymieszaj razem. Napełnij nimi tacosy i daj chwilę, aby farsz namoczył lekko kukurydzianą łódeczkę. Dzięki temu podczas jedzenia nie będzie się rozpadać.

Jeśli lubicie, a my uwielbiamy to na wierzchu super jest polać tacosy sosem serowym. Najlepszy jest taki prosty, domowy.

DOMOWY SOS SEROWY:

Nie podaję proporcji, bo taki sos najlepiej robić na oko. Chodzi o sposób, a nie o dokładne miary. Czasem ser po stopieniu jest gęstszy a czasem rzadszy i trzymanie się idealnych proporcji może być mylące.

  • Ser cheddar starty na grubych oczkach
  • Śmietanka 36%
  • Mąka pszenna

Na dno rondelka nalej około 1cm śmietanki i podgrzewaj. Do ciepłego mleka dodaj ser i mieszaj trzepaczką. Kiedy zacznie za bardzo gęstnieć dodaj jeszcze śmietanki. Na koniec dodaj trochę mąki i dokładnie wymieszaj łyżeczką. Dzięki mące sos zrobi się gęsty. Dodawaj po łyżeczce, mieszaj i sprawdzaj.

W dziecięcej wersji farszu wszystko robicie tak samo tylko składniki u mnie są takie:

  • Papryka
  • Ogórek zielony
  • Sok z limonki
  • Tofu
  • Sos sojowy
  • Papryka mielona słodka

Przypraw daję bardzo mało wręcz odrobineczkę. Tofu czy mięso zamiast smażyć można także rozłożyć na płasko na papierze i upiec w piekarniku.

Jak przygotowuję takie dania w dwóch wersjach to po prostu odejmuję składniki zanim dodam wszystkie przyprawy i równolegle wrzucam wszystko do dwóch miseczek. Sprzątania jest więcej o tę jedną miseczkę i już.

 

Zobacz także

Dodaj komentarz