Prawda jest taka, że wystawnych śniadań u nas w domu już dawno się nie jada. Nie to, żebyśmy dawniej zasiadali do wielkiej uczty, ale jednak we dwoje mogliśmy sobie pozwolić na więcej fantazji, bo po prostu czasu i siły było wtedy więcej. Zdarzało nam się wychodzić na śniadanie na miasto ze znajomymi i po prostu żyło się inaczej. Dzisiaj nawet celebracja poranka to u nas szybkie śniadanie, ale za to jest znacznie weselej.
Ten przepis znalazłam kiedyś zupełnie przypadkiem w jakimś amerykańskim internecie i od paru lat często te placuszki robimy. Są tak szybkie, łatwe i do tego wszystkie składniki praktycznie zawsze mamy w domu. Najciekawsze w nich jest to, że są bez mąki, bez mleka, bez cukru, a mimo to są słodkie i pyszne.
Placuszki bananowe – składniki i przepis
- banan
- jajko
- garść płatków owsianych – mogą być błyskawiczne, ale także górskie
- kropelka prawdziwej esencji waniliowej – opcjonalnie
- olej do smażenia – ja używam zwykle oleju kokosowego
Banana rozgnieść widelcem. Dodać jajko i płatki. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładamy porcje ciasta. Smażymy po parę minut z obu stron do równomiernego zrumienienia.
Gotowe placuszki bananowe najfajniej wyglądają ułożone w wieżyczkę i polane syropem klonowym.
Ta proporcja wystarcza dokładnie na taką wieżyczkę placuszków jaką widzicie na zdjęciu. Ja gdy robię śniadanie dla naszej trójki zazwyczaj podwajam składniki. Kiedy są u nas dziadkowie dochodzimy do wersji potrójnej. Placuszki bananowe są dość sycące same w sobie, ale jeśli dodamy do nich kilka smakowitych dodatków na pewno zaspokoimy nawet największe głody.
Placuszki bananowe – z czym są najlepsze?
Takie szybkie śniadanie zasługuje na szybkie w przygotowaniu dodatki. Nie robię żadnych specjalnych sosów, a sięgam po rzeczy gotowe. Do naszych ulubionych dodatków należą:
- masło orzechowe
- syrop klonowy
- dżem malinowy lub jagodowy
- jogurt naturalny
- cynamon lub kakao do posypania
Teraz gdy jest chłodno korzystamy głównie z takich dodatków, ale latem używamy także sezonowych owoców. Ja akurat wolę owoce dodawać do takich tradycyjnych amerykańskich pankejków. Robię je z przepisu Nigeli Lawson z książki, która mogę powiedzieć nauczyła mnie miłości do jedzenia”. Możesz ją znaleźć w mojej sprytnej biblioteczce lub poniżej:
Coś dla maluchów czyli placuszki bananowe w skrzaciej odsłonie na bardzo szybkie śniadanie
Nasz skrzat ma wielkie zamiłowanie do bakalii. Dlatego też jego placuszki serwujemy z rodzynkami pokrojone na kawałeczki. Wszystko delikatnie skrapiam syropem klonowym, który nasz maluch także uwielbia. Takie szybkie śniadanie to świetny sposób na zdrowy i pyszny start dnia dla dzieci. Mama nie traci czasu w kuchni na długie przygotowania, ani na sprzątanie, bo do ich zrobienia nie potrzeba więcej jak widelca, miseczki i patelni. Dzieci mają za to smaczny, ładny i zdrowy posiłek, który napełni nawet niejadkowe brzuszki.
Do placuszków dla małych dzieci bardziej polecam owsiankę błyskawiczną. Jest ją łatwiej pogryźć, gdy nie ma jeszcze pełnego uzębienia, a i dzieciom jest po prostu przyjemniej jeść coś bardziej miękkiego „bez grudek”.
Na wynos? Placuszki bananowe to idealny pomysł
To także idealna przekąska na wynos. Placuszki bananowe z tego przepisu można zrobić wcześniej i zabrać ze sobą w pudełku. Można je zjeść bez niczego, albo zabrać ze sobą masło orzechowe, bakalie lub owoce (np. borówki amerykańskie). To idealnie danie piknikowe czy choćby na spacer do parku.