Szybkie śniadanie w rytmie slow – najłatwiejsze placuszki bananowe

Prawda jest taka, że wystawnych śniadań u nas w domu już dawno się nie jada. Nie to, żebyśmy dawniej zasiadali do wielkiej uczty, ale jednak we dwoje mogliśmy sobie pozwolić na więcej fantazji, bo po prostu czasu i siły było wtedy więcej. Zdarzało nam się wychodzić na śniadanie na miasto ze znajomymi i po prostu żyło się inaczej. Dzisiaj nawet celebracja poranka to u nas szybkie śniadanie, ale za to jest znacznie weselej.

Ten przepis znalazłam kiedyś zupełnie przypadkiem w jakimś amerykańskim internecie i od paru lat często te placuszki robimy. Są tak szybkie, łatwe i do tego wszystkie składniki praktycznie zawsze mamy w domu. Najciekawsze w nich jest to, że są bez mąki, bez mleka, bez cukru, a mimo to są słodkie i pyszne.

Placuszki bananowe – składniki i przepis

  • banan
  • jajko
  • garść płatków owsianych – mogą być błyskawiczne, ale także górskie
  • kropelka prawdziwej esencji waniliowej – opcjonalnie
  • olej do smażenia – ja używam zwykle oleju kokosowego

Banana rozgnieść widelcem. Dodać jajko i płatki. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładamy porcje ciasta. Smażymy po parę minut z obu stron do równomiernego zrumienienia.

szybkie śniadanie

Gotowe placuszki bananowe najfajniej wyglądają ułożone w wieżyczkę i polane syropem klonowym.

Ta proporcja wystarcza dokładnie na taką wieżyczkę placuszków jaką widzicie na zdjęciu. Ja gdy robię śniadanie dla naszej trójki zazwyczaj podwajam składniki. Kiedy są u nas dziadkowie dochodzimy do wersji potrójnej. Placuszki bananowe są dość sycące same w sobie, ale jeśli dodamy do nich kilka smakowitych dodatków na pewno zaspokoimy nawet największe głody.

Placuszki bananowe – z czym są najlepsze?

Takie szybkie śniadanie zasługuje na szybkie w przygotowaniu dodatki. Nie robię żadnych specjalnych sosów, a sięgam po rzeczy gotowe. Do naszych ulubionych dodatków należą:

  • masło orzechowe
  • syrop klonowy
  • dżem malinowy lub jagodowy
  • jogurt naturalny
  • cynamon lub kakao do posypania

szybkie śniadanie

Teraz gdy jest chłodno korzystamy głównie z takich dodatków, ale latem używamy także sezonowych owoców. Ja akurat wolę owoce dodawać do takich tradycyjnych amerykańskich pankejków. Robię je z przepisu Nigeli Lawson z książki, która mogę powiedzieć nauczyła mnie miłości do jedzenia”. Możesz ją znaleźć w mojej sprytnej biblioteczce lub poniżej:

Gdzie kupić? >>

Coś dla maluchów czyli placuszki bananowe w skrzaciej odsłonie na bardzo szybkie śniadanie

Nasz skrzat ma wielkie zamiłowanie do bakalii. Dlatego też jego placuszki serwujemy z rodzynkami pokrojone na kawałeczki. Wszystko delikatnie skrapiam syropem klonowym, który nasz maluch także uwielbia. Takie szybkie śniadanie to świetny sposób na zdrowy i pyszny start dnia dla dzieci. Mama nie traci czasu w kuchni na długie przygotowania, ani na sprzątanie, bo do ich zrobienia nie potrzeba więcej jak widelca, miseczki i patelni. Dzieci mają za to smaczny, ładny i zdrowy posiłek, który napełni nawet niejadkowe brzuszki.

Do placuszków dla małych dzieci bardziej polecam owsiankę błyskawiczną. Jest ją łatwiej pogryźć, gdy nie ma jeszcze pełnego uzębienia, a i dzieciom jest po prostu przyjemniej jeść coś bardziej miękkiego „bez grudek”.

szybkie śniadanie

Na wynos? Placuszki bananowe to idealny pomysł

To także idealna przekąska na wynos. Placuszki bananowe z tego przepisu można zrobić wcześniej i zabrać ze sobą w pudełku. Można je zjeść bez niczego, albo zabrać ze sobą masło orzechowe, bakalie lub owoce (np. borówki amerykańskie). To idealnie danie piknikowe czy choćby na spacer do parku.

Zobacz także

Dodaj komentarz