Nie jestem weganką i nie wiem czy kiedyś będę, ale kuchnię roślinną uwielbiam i staram się przynajmniej dwa dania dziennie w tym duchu przygotowywać. Te potrawy, którymi chcę się z Wami podzielić to takie wstępniaki do tego rodzaju jedzenia. Myślę, że każdego przekonają, że roślinne jedzenie może być pyszne.
Przygotowałam 3 przepisy na proste wegańskie dania: śniadanie, obiad i deser.
NAJPROSTSZA TOFUCZNICA
Jajka jem i aktualnie nie zamierzam przestać, ale jednak ciekawość mnie zżerała i chciałam tego dania spróbować. Jedliśmy raz tofucznicę w restauracji i tam była dużo bardziej intensywna. Ja sama odtworzyłam podobny, lecz dużo łagodniejszy smak. Ku naszemu wielkiemu zdziwieniu zasmakowała nawet skrzatowi.
SKŁADNIKI:
- 180-200g miękkiego tofu
- 1 nieduża szalotka drobno posiekana
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczka mielonego suszonego czosnku
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju roślinnego
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć szalotkę. Dodać pokruszone w palcach tofu i chwilę podsmażać. Dodać wszystkie przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. Podawać na przykład z grzanką posmarowaną awokado i pomidorem.
TORTILLA Z SOSEM Z NERKOWCÓW
Taką tortillę można przygotować na tak wiele sposobów, że ilekroć zaczynam kończę inaczej. Ostatnio bardzo zasmakowało mi takie właśnie połączenie.
SKŁADNIKI:
- 4 placki tortilli pełnoziarnistej
- mała paczka nerkowców
- 1 łyżka soku z cytryny
- mix sałat lub posiekana sałata rzymska z rukolą
- świeże awokado pokrojone na kawałki
- pestki dyni i siemię lniane
- garść suszonej żurawiny
- 2 pomidory pokrojone
Nerkowce wsypać do miksera (musi być o takiej mocy, by mielił orzechy na gładko – mój możesz zobaczyć TUTAJ). Dolej wody do połowy ich objętości i sok z cytryny. Zmiksuj na aksamitny sos. Na torilli wyłóż sałatkę, kawałki mango, żurawinę i posyp wszystko nasionami. Całość polej równomiernie sosem i zawiń placuszki z ruloniki składając końce w kopertkę jak kapustę na gołąbki.
LODY PRZEPYSZNE
Nie wiem czy jadłam kiedyś coś tak pysznego co nie zawiera ani grama cukru. Oczywiście ma cukier naturalny, który jest we wszystkich tych składnikach, ale niczym nie trzeba ich dosładzać, a są słodyczowym niebem w gębie.
SKŁADNIKI:
- 2 banany
- 1 garść suszonych daktyli
- 300 ml mleka kokosowego
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę i przelej do pojemników na lody na patyku lub do pojemnika odpowiedniego do mrożenia. Lody są gotowe po ok. 2-3h.