Przyjęcie urodzinowe – sprytne i szybkie przepisy + organizacja pracy

W naszej rodzinie urodziny, a szczególnie urodziny dzieci świętuje się zawsze i w licznym gronie. Przychodzi w sumie ok. 30 osób, jest wesoło, ale wymaga to niemałego wkładu pracy. Dodatkowo, mi w tym roku te przygotowania przypadły na ósmy miesiąc ciąży. Dlatego przyjęcie urodzinowe dla mojego dwuletniego skrzata musiałam ogarnąć sprytnie, minimalizując straty w ludziach.

Więcej o tym jak gotować dla rodziny i pomysły na różne ciekawe dania znajdziesz na mojej stronie https://basiaslok.pl

Po pierwsze, zacznę od organizacji i porządku w przygotowywaniu. Po drugie, spisałem menu, które zagościło na stole. Od razu małe zastrzeżenie, w moim menu na przyjęcie urodzinowe nie znajdziecie przepisów na słodkości, bo te postanowiłam podzlecić: cukierni oraz babciom.

Natomiast mogę Wam przypomnieć tort urodzinowy skrzata sprzed roku – przepis dokładnie taki jak ten tort: Prosty i szybki tort urodzinowy
Dekorację zrobiłam z zamówionego przez internet marcepanu/lukru plastycznego. Kupuje się go w hermetycznie zamkniętych paczkach, a formuje w rękach i przy użycia foremek lub wałka jak plastelinę. Co tu dużo mówić przyjęcie urodzinowe to w końcu przede wszystkim wywołujący wielki zachwyt maluszków – TORT!

przyjęcie urodzinowe

W tym roku ciasta, które mieliśmy na stole to:

  • murzynek;
  • szarlotka (a nawet dwie różne);
  • cwibak – znany szerzej jako keks (przyjechał z Krakowa stąd nazwa regionalna – czyli przez wiele lat jedyna mi znana 😉);

Oczywiście był także tort, który zamówiłam w cukierni. Wcześniej korzystaliśmy z niej podczas Chrzcin i byliśmy bardzo zadowoleni. Robią piękne dekoracje dla dzieci. Tym razem wybraliśmy Peppę i Georga według obecnych zachwytów skrzata. Tort odebraliśmy dzień przed przyjęciem urodzinowym.

Przyjęcie urodzinowe – organizacja

Latami ścigałam się z czasem by zdążyć ze wszystkim i zawsze coś mi umykało. Od paru lat, zawsze gdy mamy więcej gości robię sobie taką listę, nawet najmniejszych zadań. Specjalnie zrobiłam zdjęcia tak byście mogły sobie ten mój pomysł zaadoptować do swoich domów. Pierwsza lista to menu – wypisuję składniki wszystkich wybranych dań, a potem sprawdzam co już w domu jest. To czego nie ma zapisuję na kartce na zakupy – w kolejności według działów, gdzie leżą rzeczy w sklepie.

Pan Sprytny gdy jedzie na zakupy prosi mnie, by to było tak uporządkowane. Dzięki temu nie dzwoni do mnie co 5 minut z pytaniem gdzie to leży. Ustalamy wcześniej, że jedzie np. do Lidla i zapisuję mu kolejność według tego sklepu. W gruncie rzeczy może to wyglądać na natręctwo albo wręcz przerost formy nad treścią, ale naprawdę ułatwia nam relacje w małżeństwie 😉

Ostatnia lista ma dwie strony – jedna to menu napisane w kolejności przygotowywania dań, a druga to lista rzeczy do zrobienia w domu (niestety prawie wylądowała w koszu, ale udało mi się ją poskładać do zdjęcia).

Sprzątanie mieszkania w tym roku załatwiliśmy dwa dni wcześniej zamawiając panią przez jeden z portali internetowych. Podobno większość ich klientek to panie w ciąży 😉

Zadanie po zadaniu i podział ról

Lista do ogarnięcia należy zwykle do Sprytnego, a moja jest ta kuchenna. Czasem się czymś wymieniamy, ale generalnie każdy ma swoją rolę. Dzięki temu nie wchodzimy sobie w drogę i możemy swobodnie zaplanować kiedy kto idzie się wyszykować. To naprawdę super działa, bo zazwyczaj dzięki temu nie ma między nami spięć i co więcej udaje nam się wszystko mieć gotowe jeszcze przed przybyciem gości.

Menu, czyli przyjęcie urodzinowe na talerzu

Wszystkie przepisy na nasze przyjęcie urodzinowe są łatwe w przygotowaniu i według mnie bardzo szybkie. To co można kupić gotowe bez szkody na smaku i zdrowiu takie kupiłam. Sprytne przyjęcie urodzinowe oznacza, że mamy się nie narobić, czyli wszystkie rozsądne chwyty dozwolone.

Tarta szpinakowa

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • paczka szpinaku mrożonego – rozdrobnionego
  • 4 jajka
  • ½ cebuli białej pokrojonej w piórka
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 200 g sera feta
  • sól/pieprz/gałka muszkatołowa

Najpierw, trzeba wykleić formę ciastem francuskim i zostawić brzeg do zawinięcia. Potem rozbić szpinak i zamrożone kawałki włożyć do rondla. Rozmrażać na ogniu. Dodać odrobinę oleju roślinnego, cebulę i czosnek. Przesmażać parę minut, potem odstawić do ostygnięcia. W misce ubić jajka na jednolitą masę, dodać śmietankę i pokruszony w dłoniach ser. Zmieszać ze szpinakiem. Doprawić solą, pieprzem i świeżo tartą gałką. Wyłożyć na ciasto francuskie i na wierzch farszu odwinąć brzegi (jak na zdjęciu). Piec około 30 min w 180 st. (piekarnik ustawić na góra-dół, na ostatnie 10 minut można zmienić na grill). Sprawdzać patyczkiem drewnianym czy farsz się ściął. Ciasto powinno się lekko zrumienić. W razie potrzeby piec dłużej.

przyjęcie urodzinowe

Tarta serowa

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 200g miękkiego sera żółtego np. Edam
  • rolada pleśniowa z sera koziego
  • 100 g sera gorgonzola w wersji łagodnej czyli
  • 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
  • świeży tymianek lub oregano
  • sól i pieprz biały

Formę wykleić ciastem francuskim. Jajka wbić do miski i rozbić na jednolitą masę. Wymieszać ze śmietanką. Dodać tarty ser. Doprawić solą i pieprzem. Wylać na ciasto. Kawałki gorgonzoli i sera koziego poukładać równomiernie na cieście, wciskając w serowo-jajeczną masę. Jeśli forma jest duża i farsz nie sięga do brzegu, można rozbić jeszcze jedno jajko i dołożyć wymieszane ze śmietanką lub pełnotłustym mlekiem. Proporcje zależą od wielkości formy. Pomidorki ułożyć na wierzchu. Posypać ziołami, zostawiając trochę do dekoracji. Piec około 30 min w 180 st. (piekarnik ustawić na góra-dół, na ostatnie 10 minut można zmienić na grill). Sprawdzać patyczkiem drewnianym czy farsz się ściął. Ciasto powinno się lekko zrumienić. W razie potrzeby piec dłużej.

przyjęcie urodzinowe

PASTY

Na przyjęciu urodzinowym skrzata były 3 ekspresowe pasty. Jedna to mój własny przepis czyli taki jak robię zawsze w domu – na oko – do dwóch pozostałych podaję linki.

Smalec wegetariański

Z przepisu z bloga Jadłonomia – podaliśmy go na chlebie żytnim z ogórkiem kiszonym pokrojonym w plasterki. Wszystko oprószone świeżo mielonym pieprzem.

Pasta bezrybna

Z przepisu z bloga Ervegan – podaliśmy ją na białej bagietce z kawałkami wędzonej, marynowanej papryki.

przyjęcie urodzinowe

Hummus

  • słoik cieciorki – 540g
  • 3 ząbki czosnku
  • pełna łyżka stołowa pasty sezamowej tahini
  • szczypta soli morskiej
  • oliwa z oliwek
  • zimna filtrowana woda

Odsączoną cieciorkę wsypać do miksera. Dodać czosnek, sól i tahinę. Uzupełniam wszystko oliwą mniej więcej do połowy wysokości składników i dodaję około 100 ml wody. Wszystko dokładnie miksuję. Pamiętaj, że lepiej jest dać mniej wody i dodać jej jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta. Ja lubię hummus i gładkiej, kremowej konsystencji.
Podaliśmy go w szklanym naczyniu do samodzielnego nakładania do pieczywa lub do sałatek.

Można z wierzchu posypać go mieloną papryką lub posiekaną, świeżą pietruszką (to moje ulubione opcje, ale jest cała masa możliwości).

PRZEKĄSKI

Roladki z wędzonego łososia

Miałam zamiar zrobić roladę szpinakową z łososiem, ale stwierdziłam w końcu, że to zajmowanie piekarnika i zdecydowałam się zrobić coś całkowicie na zimno. To bardzo prosta i bardzo smaczna przekąska.

  • 200-250g łososia wędzonego w plastrach lub do samodzielnego pokrojenia (my kroiliśmy sami)
  • dwa opakowania serka kremowego np. Philadelphia
  • pęczek koperku
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • do dekoracji: plasterki cytryny i kilka gałązek koperku

Serek dokładnie wymieszać z drobno posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Na plasterki łososia nakładać po ok. łyżce i zawijać w ruloniki. Ułożyć na półmisku i udekorować plasterkami cytryny oraz gałązkami koperku.

przyjęcie urodzinowe

Śliwki w boczku

O tej przekąsce zupełnie zapomniałam mimo, że robiliśmy już takie śliwki nie raz. Jedna z dziewczyn w grupie Sprytne Panie Domu mi o tym przypomniała i tak ono pojawiły się na stole

  • 2 opakowania śliwek suszonych
  • 2 opakowania wędzonego boczku w plastrach

Śliwki zawijać w połówki plasterków boczku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia boczku w 200 stopniach.

DESKA SERÓW, WĘDLIN I PASZTET

Razem z mamą podzieliłyśmy zakupy. Mama w znajomym sklepie zamówiła wędliny i pasztet. Ja zorganizowałam większość serów i przygotowałam ekspresowy sos a la cumberland do pasztetu. Wszystko wyłożyliśmy na półmiski.

Sos a la cumberland

  • 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • skórka z pomarańczy (posiekana do sosu i kilka ładnych nitek do dekoracji)

Wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać. Można zmieniać proporcje w zależności od upodobania do pikantnych smaków.

przyjęcie urodzinowe

SAŁATKI

Najbardziej lubię takie przy których nie trzeba się napracować. Sosy mieszam w słoikach, bo dzięki temu można dokładnie i bardzo wygodnie połączyć ich składniki. Oliwy zawsze dodaję na oko – tak by odpowiadała mi konsystencja sosu. Ten miodowo-musztardowy w drugiej sałatce powinien być dość kremowy.

Sałatka z awokado i grejpfrutem

  • jedna duże lub dwie małe sałaty rzymskie
  • 2 grejpfruty
  • 2 awokado
  • 1 szalotka
  • 1 puszka groszku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sałatę umyć, odsączyć i porwać lub pokroić. Wyłożyć do miski. Grejpfruta obrać ze skórki i wykroić cząstki. Sok z obydwu owoców odcisnąć do słoika. Dolać oliwy – ok. pół na pół – doprawić solą, pieprzem i wymieszać sos. Odstawić do lodówki. Awokado obrać i pokroić w plasterki. Szalotkę posiekać w piórka. Groszek osączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać z sałatą w misce. Polać sosem i wymieszać tuż przed podaniem.

Sałatka z serem pleśniowym i gruszkami

  • paczka rukoli
  • ser pleśniowy z niebieską pleśnią
  • duża garść orzechów włoskich
  • puszka gruszek w syropie
  • posiekany świeży rozmaryn
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka majonezu
  • oliwa
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz

Umytą rukolę wyłożyć na półmisku. Gruszki i ser pokroić na kawałki. Pokładać na równomiernie na rukoli. Na wierzch wyłożyć pokruszone w palcach orzechy. Posypać rozmarynem. W słoiku wymieszać składniki na sos miodowo-musztardowy. Gotowy wstawić do lodówki i polać nim sałatkę tuż przed podaniem.

przyjęcie urodzinowe

STOLIK DZIECIĘCY

Ponieważ to jednak były urodziny skrzata to oprócz „dorosłego” jedzenia przygotowaliśmy także stolik dziecięcy. Na przyjęciu urodzinowym było w sumie 7 dzieci w różnym wieku. Ponieważ część z nich przyjechała jeszcze przed imprezą wiedziałam, że musimy mieć dla nich zupę. Padło na lubiany przez wszystkich rosół do którego zrobiłam literkowy makaron. Zupę wstawiłam na parę godzin do ugotowania z samego rana.

Na stoliku dziecięcym pojawiły się:

  • Ulubione bakalie skrzata: daktyle, morele, żurawina, migdały i orzechy pekan
  • Owoce: banany, jabłka i gruszki
  • Chrupki kukurydziane

przyjęcie urodzinowe

Dzieci częstowały się również ciastami i wszystkim na co miały ochotę z głównego stołu. Taki stolik bardzo fajnie się sprawdził i maluchy chętnie do niego siadały. Mieliśmy nawet wrażenie, że ci najmłodsi bohaterowie są wyjątkowo zadowoleni i wyróżnieni, że mają takie SWOJE MIEJSCE. Skrzat z dumą podchodził tam i mówił: „am am” mimo, że sam jakimś wielkim fanem jedzenia nie jest 😉

Całe przyjęcie urodzinowe przygotowaliśmy dla 30 osób. Jedzenia zdecydowanie nam wystarczyło, a nawet było go nieco za dużo. Wiecie jak to zwykle bywa. Lepiej mieć więcej niż, żeby gości siedzieli głodni, o zgrozo!

Mam nadzieję, że przepisy przygotowane przez nas na przyjęcie urodzinowe skrzata sprawdzą się także u Ciebie. Smacznego! Jeśli uważasz, że mogą przydać się Twoim znajomym i rodzinie udostępnij proszę ten wpis używając przycisku na dole. Dziękuję!

Zobacz także

2 komentarze do wpisu „Przyjęcie urodzinowe – sprytne i szybkie przepisy + organizacja pracy”

Dodaj komentarz