Domowe zielone pesto to jedno z najbardziej ekonomicznych i najmniej pracochłonnych sosów. Można go użyć jako pasty do grzanek, sosu do mięsa, ale przede wszystkim do makaronu np. do penne. Ja zielone pesto przygotowuję w dwóch wariantach: łagodne z bazylii i pikantne z rukoli.
Składniki:
- 1 paczka rukoli lub pęczek bazylii
- 1 garść orzechów pinii lub włoskich
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- parmezan
- oliwa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Oliwy dolewać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Parmezanu i przypraw używamy według uznania. Gotowe pesto najlepiej użyć od razu, świeże ma najwięcej aromatu.
Można je przechowywać w lodówce do tygodnia. Dłużej przetrwa pesto z większą ilością oliwy. Po przelaniu do słoika na wierzchu powinien być ok. 1 cm oliwy.